…så mycket enklare och ändå väldigt goda.

850 g vetemjöl
14 g torrjäst
0,75 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
500 g vatten
50 g smör

120 g smör till pensling

Ytpensling

1 ägg
1 msk mjölk
1 nypa salt

Tidsåtgång: Minst 3 1/2 h
Antal bröd: 18
  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet (rumstempererat) och knåda ihop till en deg.
  3. Knåda i 10 minuter och knåda in smöret gradvis.
  4. Jäs degen under plastfilm i oljad bunke till dubbel storlek (tiden kan förkortas om man använder varmare vatten).
  5. Smält smöret till penslingen.
  6. Kavla ut tunt (ca 3 mm).
  7. Pensla hela ytan med smält smör.
  8. Vik degen en gång och pensla hela den nya ovansidan.
  9. Vik igen och pensla.
  10. Vik igen.
  11. Låt jäsa ca 20 minuter.
  12. Kavla ut tunt (ca 5 mm).
  13. Skär trianglar och rulla till croissantform.
  14. Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.
  15. Pensla ytan med äggblandningen.
  16. Grädda i varmluftsugn 190° C ca 17-20 minuter.