…så mycket enklare och ändå väldigt goda.
850 g vetemjöl
14 g torrjäst
0,75 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
500 g vatten
50 g smör
120 g smör till pensling
Ytpensling
1 ägg
1 msk mjölk
1 nypa salt
Tidsåtgång: Minst 3 1/2 h
Antal bröd: 18
- Blanda alla torra ingredienser.
- Blanda i vattnet (rumstempererat) och knåda ihop till en deg.
- Knåda i 10 minuter och knåda in smöret gradvis.
- Jäs degen under plastfilm i oljad bunke till dubbel storlek (tiden kan förkortas om man använder varmare vatten).
- Smält smöret till penslingen.
- Kavla ut tunt (ca 3 mm).
- Pensla hela ytan med smält smör.
- Vik degen en gång och pensla hela den nya ovansidan.
- Vik igen och pensla.
- Vik igen.
- Låt jäsa ca 20 minuter.
- Kavla ut tunt (ca 5 mm).
- Skär trianglar och rulla till croissantform.
- Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.
- Pensla ytan med äggblandningen.
- Grädda i varmluftsugn 190° C ca 17-20 minuter.