Ett fluffigt bröd med krispig och lite seg skorpa.
500 g vetemjöl
1 msk torrjäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
350 g vatten (3 1/2 dl)
1 msk rapsolja
Antal bröd: 2 st
- Rör samman alla torra ingredienser.
- Blanda i vattnet och oljan.
- Knåda i 10 minuter till en smidig deg.
- Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
- Dra och sträck degen 5-8 gånger i bunken.
- Täck åter över med plastfolien.
- Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
- Dra och sträck degen 5-8 gånger i bunken.
- Täck åter över med plastfolien.
- Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
- Dela degen i två lika stora delar.
- Forma två bollar. Se till att bygga upp ordentligt med spänning i degytan.
- Pensla med rapsolja.
- Låt jäsa under mjölat plastfolie och bakduk 1 timme.
- Sätt ugnen på 200° C. Ställ in en tom ugnsform långt ner i ugnen.
- Forma bröden försiktigt ytterligare en gång så att mer spänning byggs upp i ytan och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med rapsolja.
- Låt vila 15 minuter.
- Skär ett mönster i ytan.
- Ställ in bröden i ugnen och häll samtidigt ett par till tre deciliter vatten i ugnsformen i botten av ugnen för att skapa ånga.
- Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter.