Det tar lite tid att bygga upp glutenstrukturen i detta bröd. Men det är väl värt insatsen.
Fördeg
200 g vatten
200 g vetemjöl
7 g färsk jäst eller 1/4 tsk torrjäst
Deg
240 g vatten
350 g vetemjöl
1 tsk salt
- Blanda ihop fördegen.
- Låt stå övertäckt med plastfolie i kylen minst 12 timmar.
- Blanda i resterande ingredienser och låt jäsa övertäckt med plastfolie i rumstemperatur i 3 timmar.
- Fukta händerna för att degen inte ska fastna på dem.
- Dra och vänd degen i bunken var 45:e minut i tre timmar.
- Häll ut degen på en mjölad yta.
- Mjöla ovansidan.
- Forma två fyrkantiga bröd med hjälp av degskrapor.
- Förbered ett tygstycke som mjölas.
- Lägg upp bröden på tygstycke.
- Tack över med en handduk.
- Låt jäsa 20 minuter.
- Sätt ugnen på 230°.
- Grädda långt ner i ugnen i 18-23 minuter.