Ett bra recept att börja med.
FÖRDEG
1/2 dl surdegskultur
100 g vetemjöl
100 g vatten
HUVUDDEG
1 000 g vetemjöl
800 g vatten
3 tsk salt
1/2 dl honung
2 limpor
FÖRDEG
- Blanda surdegskulturen med vetemjöl och rumstempererat vatten.
- Låt stå i rumstemperatur 12 timmar (t ex över natten).
HUVUDDEG
- Blanda vatten, honung, salt med 200 g av fördegen.
- Blanda i vetemjölet.
- Knåda tills att degen är smidig.
- Låt jäsa i två timmar.
- Forma två limpor.
- Låt jäsa under bakduk i två timmar.
- Tighta upp brödens form ytterligare en gång.
- Låt jäsa 1 timme under bakduk.
- Värm ugnen till 250° C.
- Ställ in en ugnssäker form i botten av ugnen.
- Skär ett mönster i toppen av bröden.
- Ställ in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200° C.
- Häll 2-3 dl vatten i den ugnssäkra formen.
- Grädda bröden i 40-50 minuter.