Ibland blir det lite bråttom. Kanske får man oväntat besök eller så har man bara glömt att fixa degen när man borde.

Jag testar att påskynda brödbakningen genom att låta jäsningen ske i en ugn som står på mycket låg värme. Jag övervakar temperaturen så att den ligger mellan 35 och 42 grader för att inte råka ha ihjäl jästen men ändå påskynda aktiviteten så mycket som möjligt.

2020-02-19 TEST

320 g vetemjöl
1 msk jäst
1/2 tsk salt
2 msk socker
290 g vatten

  1. Rör ihop alla ingredienser.
  2. Låt jäsa i ugn på 35-42 grader i 40 minuter.
  3. Dra den mycket kladdiga degen 6-10 gånger. Den var ganska skör till att börja med.
  4. Låt jäsa i ugn på 35-42 grader i 40 minuter.
  5. Dra degen 8-12 gånger.
  6. Låt jäsa i ugn på 35-42 grader i 40 minuter.
  7. Ta ut degen och höj ugnens temperatur till 225 grader.
  8. Häll ut degen på bakbord och dela upp i 80 g bitar.
  9. Strö över önskade frön.
  10. Grädda i ca 10 minuter.