Hur kunde jag missa denna fantastiska sallad under så lång tid?
400 g romansallad
200 g körsbärstomat
140 g bacon
100 g parmesanost
500 g kycklingfilé
Krutonger
8 skivor ljust formbröd
2 vitlöksklyftor
Smör
Salt
Dressing
1 äggula
1/2 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
4 sardellfiléer
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
2 dl rapsolja
Svartpeppar
Antal portioner: 4
- Salta och peppra kycklingen.
- Stek kycklingen så att den får en innertemperatur på 72° C och en fin yta.
- Tärna bacon och stek på medelvärme tills det är knaprigt.
Fortsätt nu med dressingen.
- Hacka sardeller och vitlök mycket fint.
- Riv parmesan fint.
- Vispa äggulan till ett skum (ca en minut med elvisp)
- Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
- Vispa vidare och tillsätt oljan långsamt under vispningen. På ett par minuter har en majonäs bildats.
- Tillsätt sardeller och hackad vitlök.
- Smaka av med salt och peppar.
Rosta nu krutongerna
- Dela formbröden i kuber (1 x 1 cm)
- Hacka vitlöken fint.
- Värm stekpannan och klicka i 1 msk smör.
- Lägg i brödbitarna så fort smöret blivit flytande.
- Rosta brödbitarna tills de är gyllenbruna.
- Lägg i vitlöken på slutet av rostningen.
- Smaka av med lite salt.
Inför servering kan salladen gärna blandas med hälften av dressingen så att den sprids ordentligt.
