Ett bra bröd är för mig grunden till en riktigt bra hamburgare. Dessa är bland de bästa.
2 msk mjöl
2 msk vatten
2 msk mjölk
Antal bröd: 10 st
- Blanda
- Värm på medelvärme under kontinuerlig vispning tills att ingredienserna format en ganska fast pasta (tangzhong).
120 g mjölk
1 msk torrjäst
- Värm mjölken till 32-35 grader och blanda i jästen
- Låt stå 10 minuter
320 g mjöl
2 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
1 äggula
3 msk/42 g rumstempererat smör
- Blanda mjöl, socker, salt.
- Blanda i ägg, mjölk- och jästblandningen och tangzhongen.
- Knåda ca 5 minuter.
- Blanda i smör gradvis och fortsätt knåda tills att smöret är ordentligt inarbetat.
- Lägg degen i en oljad skål och låt jäsa under plastfolie i 1-2 timmar (tills att degen dubbat sin storlek).
- Forma runda bullar. Ca 100 g deg/bulle.
- Låt jäsa under bakduk 1-2 timmar. (tills att bullarna dubblat sin storlek)
- Värm ugnen till 190 grader C. Låt en ugnsform stå långt ner i ugnen.
- Pensla försiktigt med en blandning av äggula och en skvätt mjölk.
- Häll ett par dl vatten i ugnsformen när bröden stoppas in i ugnen.
- Grädda till gyllenbruna (ca 10 minuter på 190 grader C).
- Pensla med smält smör (Detta steg kan man hoppa över)
- Låt svalna.
- I direkt anslutning till servering bör hamburgerbröd rostas i en medelvarm stekpanna. Bred gärna dem med lite smör inför rostningen.