Kanske den godaste maträtt jag lagat!

1 färsk kyckling

MARINAD

1 citron
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk honung
1 tsk grovmalen svartpeppar

SOPPA

220 g portabellochampinjoner
1 gul lök
2 msk smör
1,2-1,5 l vatten

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG

2 vitlöksklyftor
1 msk hackad basilika
1 msk ljus soja
1 dl vispgrädde

Antal portioner: 3
Tidsåtgång: 3-4 timmar
  1. Stycka en hel kyckling och ta bort bröstfiléer och köttet på låren.
  2. Rosta kycklingskrovet i ugnen. 200° C i 30 minuter.
  3. Lägg undan bröstfiléerna att använda till någon annan maträtt.
  4. Marinera det övriga kycklingköttet i citron, timjan, vitlök, honung, svartpeppar.
  5. Hacka löken och hälften av svampen.
  6. Salta och stek på dem i smör i en stor kastrull så att de får lite yta.
  7. Lägg sedan kycklingskrovet samt skyn i ugnsformen i kastrullen.
  8. Täck med vatten.
  9. Koka på medelhög värme. Fyll på med vatten så att allt är täckt under hela koktiden.
  10. Skeda bort skummet som tidigt under kokningen lägger sig på ytan.
  11. Låt koka i en till två timmar tills att det är en liter kvar i kastrullen (vätska och övriga ingredienser).
  12. Häll vätskan genom en finmaskig sil för att få fram buljongen. (Man kan gärna ta tillvara kycklingköttet som finns kvar i silen. Salta lite och använd på en god kycklingmacka.)
  13. Stek på det marinerade kycklingköttet i en het panna för att få en ordentlig stekyta.
  14. Salta och stek resten av svampen i smör i en kastrull tills att svampen får lite fin yta.
  15. Skiva upp kycklingköttet och lägg ihop det med svampen.
  16. Häll i buljongen och 3-4 dl vatten.
  17. Låt kycklingen koka med i buljongen ca 30 minuter.
  18. Mot slutet av koktiden är det dags att sätta smakerna. 2 fint skivade vitlöksklyftor, 1 msk hackad färska basilika, 1 msk soja är ett förslag jag tycker är trevligt.
  19. Smaka av med salt och malen svartpeppar.
  20. Att hälla i en halv till en hel deciliter vispgrädde ger en lite annan karaktär på soppan. Fortfarande fantastiskt god!