Kanske den godaste maträtt jag lagat!
1 färsk kyckling
MARINAD
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk honung
1 tsk grovmalen svartpeppar
SOPPA
220 g portabellochampinjoner
1 gul lök
2 msk smör
1,2-1,5 l vatten
SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad basilika
1 msk ljus soja
1 dl vispgrädde
Antal portioner: 3
Tidsåtgång: 3-4 timmar
- Stycka en hel kyckling och ta bort bröstfiléer och köttet på låren.
- Rosta kycklingskrovet i ugnen. 200° C i 30 minuter.
- Lägg undan bröstfiléerna att använda till någon annan maträtt.
- Marinera det övriga kycklingköttet i citron, timjan, vitlök, honung, svartpeppar.
- Hacka löken och hälften av svampen.
- Salta och stek på dem i smör i en stor kastrull så att de får lite yta.
- Lägg sedan kycklingskrovet samt skyn i ugnsformen i kastrullen.
- Täck med vatten.
- Koka på medelhög värme. Fyll på med vatten så att allt är täckt under hela koktiden.
- Skeda bort skummet som tidigt under kokningen lägger sig på ytan.
- Låt koka i en till två timmar tills att det är en liter kvar i kastrullen (vätska och övriga ingredienser).
- Häll vätskan genom en finmaskig sil för att få fram buljongen. (Man kan gärna ta tillvara kycklingköttet som finns kvar i silen. Salta lite och använd på en god kycklingmacka.)
- Stek på det marinerade kycklingköttet i en het panna för att få en ordentlig stekyta.
- Salta och stek resten av svampen i smör i en kastrull tills att svampen får lite fin yta.
- Skiva upp kycklingköttet och lägg ihop det med svampen.
- Häll i buljongen och 3-4 dl vatten.
- Låt kycklingen koka med i buljongen ca 30 minuter.
- Mot slutet av koktiden är det dags att sätta smakerna. 2 fint skivade vitlöksklyftor, 1 msk hackad färska basilika, 1 msk soja är ett förslag jag tycker är trevligt.
- Smaka av med salt och malen svartpeppar.
- Att hälla i en halv till en hel deciliter vispgrädde ger en lite annan karaktär på soppan. Fortfarande fantastiskt god!