Fräsch glass med mild kaffesmak.

Kaffesmaken blir ganska mild med detta tillvägagångssätt. Glassen blir inte så gräddig och tung att äta.

3/4 dl espresso
5 äggulor
100 g strösocker
3 dl grädde
1 1/4 dl mjölk 3%

  1. Brygg en espresso och låt den svalna.
  2. Vispa äggulorna i 2-3 minuter.
  3. Häll i sockret lite i taget. 
  4. Blanda i grädden, mjölken och espresson.
  5. Kör smeten i glassmaskin.

Här nedan följer ett annat recept som ännu inte är prövat.

150 g kaffebönor
470 ml mjölk
235 ml vispgrädde
220 g strösocker
1 nypa salt
6 äggulor
235 ml vispgrädde ytterligare

  1. Blanda kaffebönor, mjölk, grädde, strösocker och salt i en kastrull.
  2. Värm på medelvärme till varmt men inte kokande.
  3. Låt sjuda i ca 40 minuter.
  4. Vispa äggulorna och häll sakta och gradvis i den varma vätskan.
  5. Värm upp under omrörning tills en krämig konsistens, som vaniljsås, uppnåtts.
  6. Häll upp den extra grädden i en skål och häll den varma vätska genom en sil (för att få bort kaffebönorna) ner i denna skål.
  7. Kyl ner så snabbt som möjligt.
  8. Kör smeten i glassmaskin.