Ytterligare en anledning att äta semlor.

SEMMELBULLAR
500 g vetemjöl
14 g torrjäst
1/2 dl strösocker
5 g saffran
1 msk vaniljsocker
2 tsk färskmalen kardemumma
3/4 tsk salt
3 dl mjölk
1 ägg
50 g smör

FYLLNING
3 delar hackade, rostade mandlar
2 delar semelbröd (Det man gröper ur semlorna för att få plats med fyllningen)
1 del socker
3 delar vispad grädde

Antal semlor: 8 stora
  1. Blanda mjöl, kardemumma och salt.
  2. Värm mjölk och socker till 40 grader.
  3. Rör ner torrjästen, saffran och någon deciliter av mjölet i mjölken.
  4. Tillsätt degvätskan och ägget till mjölet.
  5. Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis.
  6. Låt jäsa i bunke övertäckt med plastfolie i ca 1 timme.
  7. Dela degen i 10-12 bitar.
  8. Forma runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Är degen kladdig kan det underlätta att olja in händerna.
  9. Låt jäsa 45 minuter under bakhandduk.
  10. Sätt ugnen på 210 grader ca 20 minuter innan gräddning.
  11. Grädda i ca 10 minuter.
  12. Låt svalna innan semlorna byggs ihop.
  13. Skär av toppen på semmelbröden och gröp ur botten.
  14. Rosta mandlar till mandelmassan.
  15. Hacka dem fint.
  16. Blanda med socker, vispad grädde och smulat semmelbröd.
  17. Fyll upp de urgröpta semmelbröden med mandelmassan.
  18. Toppa med vispad grädde, locket och sikta sedan över florsocker.