Klart värt att göra själv istället för att köpa de kalla, smaksatta kopiorna.

150 gram smör
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
4 vitpepparkorn 
2 äggulor
1 krm salt
2 tsk torkad dragon eller 3 msk färsk finhackad dragon
1/2 dl finhackad persilja

  1. Hacka schalottenlöken.
  2. Krossa vitpepparkornen i en mortel. 
  3. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det reducerat ner till hälften.
  4. Sila av och låt svalna. 
  5. Smält smöret och låt sedan svalna till 40-50 grader.
  6. Förbered ett vattenbad som ska hålla 60° C.
  7. Lägg äggulor och hälften av den avsilade vinägern i en plastbunke eller rostfri bunke. 
  8. Sätt ner bunken i vattenbadet och vispa äggulorna några minuter så att ett fluffigt skum bildas. Använd gärna elvisp.
  9. Tillsätt resten av vinägern, salt samt dragon och vispa snabbt ihop såsen.
  10. Fortsätt vispa och tillsätt smöret droppvis till en början och sedan snabbare.
  11. Öka värmen i vattenbadet och snart tjocknar såsen till en majonäskonsistens. Skall ej bli för varm (över 60° C)
  12. Tillsätt hackad persilja. 
  13. Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar. 
  14. Såsen kan varmållas kring 55° C.