Brödet är uppkallad efter ön Hönö i Göteborgs skärgård där den började bakas. Där hängde man ofta upp brödet för torkning, likt knäckebröd, så att det fick en lång hållbarhet.

200 g rågsikt
400 g vetemjöl
14 g torrjäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
340 g mjölk
1 ägg
50 g smör

Antal kakor: 4 st
  1. Blanda mjöl och salt.
  2. Värm mjölk och sirap till 40 grader.
  3. Rör ner torrjästen och någon deciliter av mjölet i mjölken. 
  4. Häll degvätskan över mjölet och knäck i ägget.
  5. Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis. 
  6. Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt den jäsa ca en timme.
  7. Dela degen i 4 bitar.
  8. Forma delarna till varsin rund boll och kavla ut dem till 1/2 cm tunna kakor.
  9. Nagga ytan med kruskavel eller gaffel.
  10. Lägg kakorna på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakhandduk.
  11. Sätt ugnen på 250 grader ca 20 minuter innan gräddning.
  12. Grädda mitt i ugnen tills de fått en fin färg. Det tar bara 6-8 minuter så det gäller att hålla koll.