Bra bas till mycket!

1 kycklingskrov
2 morötter
2 vitlöksklyftor
4 champinjoner
1 gul lök
2 lagerblad
6 vitpepparkorn

  1. Tillaga en hel kyckling i ugn.
  2. Rensa bort det kött du önskar använda till annat och spara sedan skrovet och skyn i ugnsformen.
  3. Hacka grönsakerna och svampen grovt.
  4. Stek på grönsakerna och svampen i en stor kastrull så att de får lite yta.
  5. Lägg kycklingskrovet samt skyn i ugnsformen i kastrullen.
  6. Täck med vatten.
  7. Koka på medelhög värme.
  8. Skeda bort skummet som tidigt under kokningen lägger sig på ytan.
  9. Låt koka i ett par timmar tills att kvarvarande kött släpper från benen.
  10. Häll vätskan genom en finmaskig sil för att få fram buljongen.
  11. Efter silningen kan buljongen reduceras ytterligare för en kraftigare smak.
  12. Smaka av buljongen med salt först när den reducerat klart. Annars är det risk att den blir översaltad.