Det tar lite tid att bygga upp glutenstrukturen i detta bröd. Men det är väl värt insatsen.

Fördeg

200 g vatten

200 g vetemjöl

7 g färsk jäst eller 1/4 tsk torrjäst

Deg

240 g vatten

350 g vetemjöl

1 tsk salt

  1. Blanda ihop fördegen.
  2. Låt stå övertäckt med plastfolie i kylen minst 12 timmar.
  3. Blanda i resterande ingredienser och låt jäsa övertäckt med plastfolie i rumstemperatur i 3 timmar.
  4. Fukta händerna för att degen inte ska fastna på dem.
  5. Dra och vänd degen i bunken var 45:e minut i tre timmar.
  6. Häll ut degen på en mjölad yta.
  7. Mjöla ovansidan.
  8. Forma två fyrkantiga bröd med hjälp av degskrapor.
  9. Förbered ett tygstycke som mjölas.
  10. Lägg upp bröden på tygstycke.
  11. Tack över med en handduk.
  12. Låt jäsa 20 minuter.
  13. Sätt ugnen på 230°.
  14. Grädda långt ner i ugnen i 18-23 minuter.