Sötnöt!

4,7 dl vatten
2,35 dl riven ingefära
1,8 dl strösocker
0,6 dl glukossirap
2 msk tapiokamjöl
4-6 msk krossade jordnötter

Till ytbehandlingen:
Smör eller rapsolja
4 msk florsocker
1 msk tapiokamjöl

Mängd färdig kola: 340 g
Pris per 100 g: 6 kr
  1. Smöra en värmetålig form.
  2. Blanda vatten och ingefära i en kastrull.
  3. Skjud tills vätskan reducerats till hälften.
  4. Sila bort ingefäran.
  5. Blanda ingefärsvattnet, socker och glukossirap i kastrullen.
  6. Värm försiktigt och rör tills allt socker löst sig.
  7. Öka värmen och låt temperaturen stiga till 124-128 ° C utan att röra i smeten. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen någon cm ovanför plattan redan 5 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
  8. Ta kastrullen från värmen.
  9. Blanda i tapiokamjöl och hackade jordnötter. Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
  10. Häll upp smeten i i den smörade formen och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
  11. Dela kolan med en vass kniv och forma till önskad form med fingrarna. Arbetet går bättre om fingrarna ibland doppas i lite smör eller olja.
  12. Låt kolorna vila en stund och pudra dem sedan dem ytligt med en blandning av florsocker och tapiokamjöl.
  13. Slå gärna in kolorna individuellt då de kan klibba ihop annars.