För att denna saft ska bli riktigt god krävs noga utvalda äpplen. Gärna svenska med tydlig smak. Annars är saften bra att använda som bas i annan saft.

2 kg äpple
2 liter vatten
1 kg strösocker

Mängd saft: 2 liter
  1. Tvätta äpplena och ta ur kärnhus.
  2. Dela varje äpple i 8 bitar.
  3. Koka äpplena i vattnet i 10 minuter.
  4. Vispa efter 5 minuter igenom med en elvisp så att alla äpplen finfördelas.
  5. Sila saften genom ren kökshandduk eller silduk. Låt gärna rinna igenom i en timme.
  6. Rengör flaskor genom att koka dem i 10 minuter eller kör dem i ugnen på 100 ° C i 20 minuter.
  7. Mät upp mängden saft och häll upp den i en kastrull.
  8. Tillsätt 2-4 dl strösocker per liter avrunnen saft.
  9. Koka upp saften under omrörning tills sockret löst sig.
  10. Skumma av.
  11. Häll upp i flaskor. Förslut genast och låt svalna.

Vid servering spädes saften till önskad styrka. Förslagsvis 1 del saft och 4 delar vatten.