Hur kunde jag missa denna fantastiska sallad under så lång tid?

400 g romansallad
200 g körsbärstomat
140 g bacon
100 g parmesanost
500 g kycklingfilé

Krutonger
8 skivor ljust formbröd
2 vitlöksklyftor
Smör
Salt

Dressing
1 äggula
1/2 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
4 sardellfiléer
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
2 dl rapsolja
Svartpeppar

Antal portioner: 4
  1. Salta och peppra kycklingen.
  2. Stek kycklingen så att den får en innertemperatur på 72° C och en fin yta. 
  3. Tärna bacon och stek på medelvärme tills det är knaprigt. 

Fortsätt nu med dressingen.

  1. Hacka sardeller och vitlök mycket fint.
  2. Riv parmesan fint.
  3. Vispa äggulan till ett skum (ca en minut med elvisp)
  4. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  5. Vispa vidare och tillsätt oljan långsamt under vispningen. På ett par minuter har en majonäs bildats. 
  6. Tillsätt sardeller och hackad vitlök. 
  7. Smaka av med salt och peppar. 

Rosta nu krutongerna 

  1. Dela formbröden i kuber (1 x 1 cm)
  2. Hacka vitlöken fint.
  3. Värm stekpannan och klicka i 1 msk smör.
  4. Lägg i brödbitarna så fort smöret blivit flytande.
  5. Rosta brödbitarna tills de är gyllenbruna. 
  6. Lägg i vitlöken på slutet av rostningen. 
  7. Smaka av med lite salt.

Inför servering kan salladen gärna blandas med hälften av dressingen så att den sprids ordentligt.