Ett bra bröd är för mig grunden till en riktigt bra hamburgare. Bättre hamburgerbröd än dessa har jag inte hittat någon gång under min jakt på bästa burgaren.

2 msk mjöl
2 msk vatten
2 msk mjölk

Antal bröd: 10 st
Pris per bröd: 2 kr
  1. Blanda
  2. Värm på medelvärme under kontinuerlig vispning tills att ingredienserna format en ganska fast pasta (tangzhong).

120 g mjölk
1 msk torrjäst

  1. Värm mjölken till 32-35 grader och blanda i jästen
  2. Låt stå 10 minuter

320 g mjöl
2 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
1 äggula
3 msk/42 g rumstempererat smör

  1. Blanda mjöl, socker, salt.
  2. Blanda i ägg, mjölk- och jästblandningen och tangzhongen.
  3. Knåda ca 5 minuter.
  4. Blanda i smör gradvis och fortsätt knåda tills att smöret är ordentligt inarbetat.
  5. Lägg degen i en oljad skål och låt jäsa under plastfolie i 1-2 timmar (tills att degen dubbat sin storlek).
  6. Forma runda bullar. Ca 100 g deg/bulle.
  7. Låt jäsa under bakduk 1-2 timmar. (tills att bullarna dubblat sin storlek)
  8. Värm ugnen till 190 grader C. Låt en ugnsform stå långt ner i ugnen.
  9. Pensla försiktigt med en blandning av äggula och en skvätt mjölk.
  10. Häll ett par dl vatten i ugnsformen när bröden stoppas in i ugnen.
  11. Grädda till gyllenbruna (ca 10 minuter på 190 grader C).
  12. Pensla med smält smör (Detta steg kan man hoppa över)
  13. Låt svalna.
  14. I direkt anslutning till servering bör hamburgerbröd rostas i en medelvarm stekpanna. Bred gärna dem med lite smör inför rostningen.