Fantastiska vegoburgare. De godaste jag ätit hittills.

140 g champinjoner
1 gul lök
I msk rödvinsvinäger
1 ägg
1 dl kokt quinoa
3/4 dl havregryn
2 msk B-jäst
200 g svarta bönor
200 g kikärtor
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl riven mozzarella

Mängd färdig färs: 850 g
Pris per burgare: 
  1. Koka quinoa i saltat vatten. Quinoan ökar i volym ca 150 % så för en deciliter kokt quinoa räcker det att koka 0,4 deciliter.
  2. Mosa kikärtor och bönor delvis. Om de är lite hårda kan man mixa lätt med mixerstav och sedan mosa med händerna. Det ska inte vara en slät smet utan vissa bitar ska finnas kvar för att bidra med struktur till burgaren.
  3. Hacka den gula löken fint.
  4. Stek lök i smör tills den mjuknat och blivit lite genomskinlig.
  5. Tillsätt rödvinsvinäger och stek ytterligare någon minut.
  6. Häll upp löken i en stor bunke.
  7. När quinoan kokat klart häller du samman den med löken.
  8. Hacka champinjoner fint.
  9. Stek champinjonerna i smör och salt tills de fått färg och vätskats av en del.
  10. Blanda nu champinjonerna i bunken och häll även i alla övriga ingredienser.
  11. Blanda ordentligt så att alla ingredienser fördelas jämnt. Enklast är det att blanda med händerna.
  12. Låt gärna smeten vila någon timmen innan stekning. Den håller samman bättre då.
  13. Forma burgare i önskad storlek.
  14. Stek på medelhög värme tills de fått en fin yta.