Piroger är perfekta att ha med på picknick samt att fylla frysen med till akut hungriga barn.

800 g vetemjöl
14 g torrjäst
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
200 g smör

Antal piroger: 24
  1. Blanda mjöl, torrjäst, salt och socker.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda smöret och mjölken och värm till 40° C. 
  4. Häll degvätskan i mjölblandningen och knåda till en smidig deg. 
  5. Låt jäsa i rumstemperatur, övertäckt, ca 50 minuter.
  6. Förbered fyllningen under tiden. 
  7. Sätt ugnen på 225° C.
  8. Häll ut degen på bakyta och knåda den någon minut.
  9. Dela den i antalet piroger du ska göra. 
  10. Forma en boll av en degbit och kavla ut den till en cirkel med en så stor diameter som möjligt utan att degen blir allt för tunn.
  11.  Lägg i 3 msk fyllning och vik sedan ihop pirogen. Dubbelvik kanterna så att de blir täta. Tryck ihop kanterna med fingrarna eller med en gaffel. 
  12. Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper. 
  13. Pensla med vispat ägg. 
  14. Grädda tills gyllenbruna, ca 12 minuter.