Sportisar!

490 g rågsikt
1 msk torrjäst
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl mörk sirap
350 g vatten (3 1/2 dl)

Antal frallor: 12-16
  1. Rör samman alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet, oljan och sirapen och rör ihop till en jämn deg.
  3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö lite mjöl på degens ovansida för att göra den mindre kladdig.
  6. Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög.
  7. Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är lite kladdig och ömtålig.
  8. Låt frallorna vila 20-40 minuter innan gräddning.
  9. Spraya med vatten och häll över en blandning av linfrö och havregryn just innan gräddning. Spraya lite extra vatten ovanpå fröna för att de inte ska brännas under gräddningen.
  10. Ställ in bröden i ugnen och häll samtidigt in ett par deciliter vatten i en ugnsform långt ner i ugnen så att det bildas ånga.
  11. Grädda till mörkt bruna vilket tar 10-15 minuter.