Att kunna trolla fram en god tomatsås kan rädda många middagar när skafferierna känns tomma. Detta är en mustig och smakstark tomatsås som kan användas till pasta, pizzafyllning eller som bas i grytor och soppor.

Om man bygger smakerna långsamt från grunden så blir såsen mustig och fyllig i smaken.

1 gul lök
1 morot
1 dl hackad fänkål
2 msk strösocker
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
3 vitlöksklyftor 
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk worcestershiresås
1 msk hackad basilika
1 burk krossade tomater

Antal portioner: 4
Pris per portion: 3 kr
  1. Hacka fänkål, morot och lök.
  2. Stek grönsakshacket i smör på medelhög värme.
  3. Häll i strösocker, tomatpuré, svartpeppar och salt.
  4. Hacka vitlöken fint och låt den steka med de övriga grönsakerna en kort stund.
  5. Häll sedan i rödvinsvinäger, worcestershiresås och basilika.
  6. Häll slutligen i de krossade tomaterna och låt puttra på låg värme tills att såsen reducerats och fått en bra konsistens. Det tar 5-10 minuter.

Förberedbarhet

Tomatsåsen kan gärna göras flera dagar i förväg. Förvaras den i kylen står den sig bra i 4 dagar. Om man väljer att hälla upp den varm i väl rengjorda (kokade) burkar som tillsluts direkt så kan såsen sparas i månader. Såsen kan även frysas och håller då ca 12 månader.