Varför inte inleda året med en verklig klassiker när det gäller stadiga frukostar? Havregrynsgröt!

Med några enkla knep blir den dessutom mycket godare.

3 dl havregryn
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 msk smör

Antal portioner: 3
Pris per portion: 1 kr
  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och koka till lagom konsistens. Ju längre du kokar gröten desto fastare och slätare blir konsistensen. Mer vatten kan tillsättas för lösare gröt som kan kokas längre och därmed bli slätare.
  2. Rör ner smöret på slutet.

Förberedbarhet

De torra ingredienserna kan blandas i förväg och står sig då utan problem flera månader om de förvaras torrt. De bör i så fall blandas i dagsportioner då proportionerna mellan de olika ingredienserna riskerar att rubbas om man blandar dem för flera dagar. De finkorniga ingredienserna letar sig ju gärna ner till botten av behållaren. Kan eventuellt vara värt att förbereda inför veckan om man gärna äter samma gröt mer än ett par gånger i veckan. Bättre är att ha sitt kök organiserat så att ingredienserna är lätta att ta fram och plocka bort.