Mjukt och fluffigt rostbröd med smörig smak.
750 g vetemjöl
14 g torrjäst
3 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 1/2 ägg
50 g smör
- Blanda mjöl och salt.
- Värm mjölk och socker till 40 grader.
- Rör ner torrjästen och någon deciliter av mjölet i mjölken.
- Häll över degvätskan och ägget i mjölet.
- Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis.
- Forma en lite avlång boll och spänn degytan.
- Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Spänn degytan ytterligare och lägg ner den i en form.
- Låt jäsa i 45 minuter
- Sätt ugnen på 210 grader ca 20 minuter innan gräddning.
- Pensla brödet med ägg innan gräddning.
- Grädda i 12 minuter.
- Täck med aluminiumfolie och grädda vidare i ytterligare 12 minuter.