En enkelt och uppskattad maträtt som passar bra både till vardag och fest. Variationsmöjligheterna är oändliga.

12 formbröd
2 dl guacamole
4 dl ägg/lökröra
Crème fraîche till garnering
Valfri övrig garnering. Se förslag nedan.

Antal portioner: 4-5

Skär bort kanterna från formbröd. Räkna med 2 1/2 formbröd/portion.

Förslag på innehåll:

Äggröran till mackorna
philadelpiaost med örter eller gräslök
Smörgåsgurksröra med vitlök och creme fraiche
Hummus
Avokadokräm
Kesoröra med pesto
Ost

Förslag på garnering:

Gurka – Hyvlad
Physalis
Kokta skivade ägg
Limeskivor
Tomat
Granatäpple
Rädisor
spiraliserade rödbetor, morötter…
Fäskost och crème fraîche
Solrosskott
Ärtskott
ärtskidor
Pumpafrön
Citronskiva
Krondill
Blåklint
fikon
valnötter
Oliver
Hyvlade eller spiraliserade rödbetor, polkabetor, 
Sparris – Gärna tunnt hyvlad
Persiljeblad
Laxrosor

En vanlig smörgåstårta blir nog godast med typ samma innehåll men med tillägg av räkor och lax. Salami och kallrökt skinka skulle kunna tillföra en del också.

Bröd till smörgåstårta

2 1/2 dl mjölk
25 g smör
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
6 dl vetemjöl

  1. Smält smöret.
  2. Häll i mjölken och värm till 40 grader.
  3. Lös upp jästen i lite av degspadet.
  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  5. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och släpper bunken.
  6. Jäs degen övertäckt cirka 30 minuter.
  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  8. Lägg degen i en liten smord rund form som är cirka 25 centimeter i diameter eller en avlång form som är 10 x 25 cm.
  9. Jäs under bakduk 20–30 minuter.
  10. Värm ugnen till 225°.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått en svag gyllenbrun nyans.
  12. Stjälp brödet ur formen och låt svalna. Skär i fyra delar. Om du bakar samma dag som du gör tårtorna, lägg gärna in brödet i frysen några minuter, det blir lättare att skära då.