En fantastiskt tillfredsställande vegetarisk lasagne. Portionspriset blir lågt då man slipper det dyra köttet och byter ut det mot de billigaste proteinrika råvarorna som finns.
Bechamelsås
3 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter mjölk
100 g ost
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Blanda i mjölet.
- Häll i mjölken under kontinuerlig omrörning. Först lite i taget, sedan fortare.
- Bechamelsåsen kokar upp och tjocknar efter någon minut. Man kan hälla i ytterligare mjöl om den inte tjocknar.
- Tillsätt riven ost och rör ner den i såsen.
Vegetarisk sås
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk smör
2 msk rödvinsvinäger
3 msk socker
3/4 dl B-jäst
400 g krossade tomater
380 g kokta svarta bönor
380 g kokta kikärtor
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 msk Worcestershiresås
2 tsk soja
- Skala och hacka gula lökar.
- Stek lök, vitlöksklyftor, tomatpuré i smör.
- Häll i rödvinsvinäger och socker.
- Krydda med timjan, oregano och svartpeppar.
Tillsätt krossade tomater och låt såsen sjuda ca 10 minuter så att den reduceras en aning. - Mosa kokta svarta bönor och kokta kikärtor med händerna. Låt vissa bitar vara kvar.
- Blanda i bön- och kikärtsmoset tillsammans med havregryn o tomatsåsen.
- Tillsätt salt, Worcestershiresås och soja och smaka av kontinuerligt. Såsen ska vara mustig och rejäl i smaken för att komma fram i lasagnen.
Gräddning
- Börja hälla ett lager av bechamel/ostsåsen i botten av en ugnsfast form.
- Varva sedan pastaplattor, vegosås och bechamelsås tills att formen blir fylld.
- Avsluta med ett såslager och toppa med riven ost.
- Grädda i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.