En fantastiskt tillfredsställande vegetarisk lasagne. Portionspriset blir lågt då man slipper det dyra köttet och byter ut det mot de billigaste proteinrika råvarorna som finns.

Bechamelsås

3 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter mjölk
100 g ost

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  2. Blanda i mjölet.
  3. Häll i mjölken under kontinuerlig omrörning. Först lite i taget, sedan fortare.
  4. Bechamelsåsen kokar upp och tjocknar efter någon minut. Man kan hälla i ytterligare mjöl om den inte tjocknar.
  5. Tillsätt riven ost och rör ner den i såsen.

Vegetarisk sås

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 msk smör
2 msk rödvinsvinäger
3 msk socker
3/4 dl B-jäst
400 g krossade tomater
380 g kokta svarta bönor
380 g kokta kikärtor
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 msk Worcestershiresås
2 tsk soja

  1. Skala och hacka gula lökar.
  2. Stek lök, vitlöksklyftor, tomatpuré i smör.
  3. Häll i rödvinsvinäger och socker.
  4. Krydda med timjan, oregano och svartpeppar.
    Tillsätt krossade tomater och låt såsen sjuda ca 10 minuter så att den reduceras en aning.
  5. Mosa kokta svarta bönor och kokta kikärtor med händerna. Låt vissa bitar vara kvar.
  6. Blanda i bön- och kikärtsmoset tillsammans med havregryn o tomatsåsen.
  7. Tillsätt salt, Worcestershiresås och soja och smaka av kontinuerligt. Såsen ska vara mustig och rejäl i smaken för att komma fram i lasagnen.

Gräddning

  1. Börja hälla ett lager av bechamel/ostsåsen i botten av en ugnsfast form.
  2. Varva sedan pastaplattor, vegosås och bechamelsås tills att formen blir fylld.
  3. Avsluta med ett såslager och toppa med riven ost.
  4. Grädda i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.