Torsdag?

500 g gula ärtor
1 1/2 liter vatten
2 gula lökar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
Svartpeppar

Om fläsk önskas:
250 g rimmat sidfläsk
Mindre mängd salt och lök

  1. Blötlägg ärtorna i en kastrull med lock ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet och tillsätt nytt vatten (1 1/2 liter/500 g ärtor).
  3. Koka upp.
  4. Hacka löken och tillsätt en till soppan.
  5. Lägg i lagerblad (samt eventuellt fläsk).
  6. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme. Rör om ibland.
  7. Mosa en del av ärtorna med en potatisstöt. Tillsätt mer vatten om soppan är för tjock.
  8. Smaka av så att den är bra kryddad och så att ärtorna är lagom hårda. Koka annars vidare.
  9. Servera gärna ärtsoppan med senap.