Istället för att slänga grötrester från frukosten så kan man använda dem i brödbakning. Gröten som kan innehålla både nötter, frukter, torkade bär och kryddor bidrar med spännande smaker till brödet.

Detta är ett generellt recept som bör anpassas efter den mängd grötrester man har. 250 g gröt funkar bra i en deg med 750 g mjöl. Således 1 del gröt till 3 delar mjöl.

Jämfört med en vanlig deg bör man tillsätta 1/3 extra jäst i förhållande till mjölmängden för att få till en bra jäsning.

Gröt kan förstås kokas till olika konsistens och innehåller olika mängd vatten. Det kan påverka degens egenskaper. Degen ska ha samma konsistens innan och efter att gröten rörts i. Är den för kompakt tillsätter man ett par matskedar vatten och är den för lös tillsätts några matskedar havregryn.

250 g gröt
750 g vetemjöl
19 g torrjäst
3 msk strösocker
1 tsk salt
525 g vatten

  1. Rör samman alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet och rör ihop det till en deg.
  3. Tillsätt gröten.
  4. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö mjöl på ovansidan för att göra den mindre kladdig. 
  7. Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög. 
  8. Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är kladdig och ömtålig.
  9. Låt frallorna vila ca 20 minuter innan gräddning. 
  10. Spraya med vatten och häll över vallmofrö just innan gräddning.
  11. Grädda till gyllenbruna vilket tar ca 10 minuter.