Vad är egentligen en perfekt pannkaka? Jag har testat olika proportioner på ingredienserna och stekt pannkakorna på olika sätt för att hitta det sätt som passar mig bäst.

Sammanfattningsvis kan man säga att pannkakor med mindre andel ägg ger mer brödig upplevelse. De är hållfasta och goda och fungerar bra att fylla med olika saker då de inte går sönder så lätt.

Pannkakor gjorda med mjölk istället för vatten smakar något mer men skillnaden är ganska liten.

Spartanska pannkakor

3 dl vetemjöl
4 dl vatten
1 ägg
1/2 tsk salt

Antal pannkakor: 
  1. Smält smöret.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Häll i hälften av vattnet och äggen.
  4. Rör ihop till en slät smet.
  5. Häll i resten av vattnet och rör om.

Smeten blir …

Stekning på medelhög temperatur i rikligt med smör ger …

Fattiga pannkakor

3 dl vetemjöl
4 dl vatten
2 ägg
1/2 tsk salt
1 msk smör

Antal pannkakor: 12 st
  1. Smält smöret.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Häll i hälften av vattnet och äggen.
  4. Rör ihop till en slät smet.
  5. Häll i resten av vattnet samt smöret.
  6. Rör till en jämn smet.

Smeten blir lättrinnande och sprider sig lätt i pannan. Det är lätt att få pannkakorna tunna och jämna.

Stekning på medelhög temperatur i rikligt med smör ger en krispig pannkaka.

Stekning utan smör ger en tunn och jämn pannkaka.

Lagom av allt

3 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vatten
3 ägg
1/2 tsk salt
25 g smält smör

  1. Smält smöret.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Häll i vattnet och äggen.
  4. Rör ihop till en slät smet.
  5. Häll i mjölken samt smöret.

Smeten blir något mer trögflytande med 3 ägg istället för 2 och det gör det svårare att få pannkakorna riktigt tunna.

Klassiskt recept

3 dl vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt

  1. Smält smöret.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Häll i hälften av vattnet och äggen.
  4. Rör ihop till en slät smet.
  5. Häll i resten av vattnet samt smöret.

Smeten blir något mer trögflytande med 3 ägg istället för 2 och det gör det svårare att få pannkakorna riktigt tunna.

Stekning på medelhög temperatur i rikligt med smör ger krispiga och frasiga kanter.

Dessa pannkakor har en lite tydligare smak än de utan mjölk men skillnaden är inte så framträdande. Jag upplever att de är mindre sega och hållfasta än de med vatten istället för mjölk.

Lyxiga pannkakor

3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 ägg
1/2 tsk salt
25 g smält smör