Som köttfärspiroger men snällare.

Degen
780 g vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1 1/2 msk torrjäst
50 g smör
5 dl mjölk

Fyllningen
380 g kokta gröna linser
380 g kokta svarta bönor
380 g kokta kikärtor
4 dl hastigt stekt championhack
2 medelstora gula lökar
1 1/2 dl havregryn
1 dl rivna rödbetor
1/2 dl B-jäst
3 msk vetemjöl
Peppar
1 tsk salt
3/4 dl tomatpuré
3 msk rödvinsvinäger
1 dl Creme Fraiche

Antal piroger: 24
  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Ta bort från värmen och tillsätt mjölken. 
  4. Värm till 40° C.
  5. Blanda degvätskan och mjölblandningen och knåda till en smidig deg.
  6. Låt jäsa i en bunke övertäkt med plastfolie i 30 minuter. 
  7. Gör fyllningen under tiden för jäsning.
  8. Mosa kikärtorna lätt
  9. Stek hackade champinjoner och lök lätt.
  10. Blanda gröna linser, svarta bönor, stekt champinjonhack, havregryn, kikärtor, rivna rödbetor, B-jäst, vetemjöl, salt, peppar och arbeta ihop till en smet med händerna. Mosa inte alla bönor utan låt lite struktur finnas kvar.
  11. Fräs tomatpurén lätt i en gryta och blanda i rödvinsvinäger.
  12. Tillsätt grönsaksblandningen och creme fraiche.
  13. Krydda gärna med Worcestershiresås, och färska örter (Basilika/oregano/timjan/persilja) efter smak.
  14. Dela upp degen i 16 bitar
  15. Forma runda bollar och kavla sedan ut till cirklar.
  16. Lägg på fyllning.
  17. Vik över degen och tryck ihop kanten med en gaffel.
  18. Låt vila i 30 minuter.
  19. Sätt ugnen på 225° C.
  20. Pensla med ägg.
  21. Grädda i ugn i ca 15 minuter.

Pirogerna går bra att frysa. Tina i ugnen.