Istället för att slänga grötrester från frukosten kan man använda dem i brödbakningen. I detta recept har jag även tillsatt lite rostade mandlar och solrosfrön.

1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vatten
1/4 tsk salt

320 g vetemjöl
130 g siktat dinkelmjöl
1 msk torrjäst
3 msk strösocker
1 tsk salt
375 g vatten (3 3/4 dl)
1/2 dl hackade och rostade mandlar
1 dl rostade solrosfrön

Antal frallor:
Pris per fralla:
  1. Har du inga grötrester men ändå vill göra detta bröd är det första steget att blanda havregryn, vatten och salt och koka det i ca 5 minuter för att få en havregrynsgröt.
  2. Låt gröten svalna till rumstemperatur.
  3. Rör samman alla torra ingredienser.
  4. Blanda i vattnet och rör ihop det till en deg.
  5. Tillsätt gröten. Jag använde 250 g gröt i detta recept.
  6. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö mjöl på ovansidan för att göra den mindre kladdig. 
  9. Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög. 
  10. Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är kladdig och ömtålig.
  11. Låt frallorna vila ca 20 minuter innan gräddning. 
  12. Spraya med vatten och häll över vallmofrö just innan gräddning.
  13. Grädda till gyllenbruna vilket tar ca 10 minuter.

Degmängden bör anpassas efter den mängd grötrester man har. 250 g gröt funkar bra i en deg med 750 g mjöl. Således 1 del gröt till 3 delar mjöl.

Man bör tillsätta 1/3 extra jäst för att få till en bra jäsning.

Degen ska ha samma konsistens innan och efter att gröten rörts i. Är den för kompakt tillsätter man ett par matskedar vatten och är den för lös några matskedar havregryn.