Följer man detta recept så får man scones som är lite söta med smak av kardemumma och en nyans av vanilj. Det är dock mycket enkelt att anpassa detta recept efter sina egna preferenser.

Föredrar man mindre söta scones är det bara att minska mängden socker eller att utesluta det helt. Kardemumma kan bytas ut mot kanel eller uteslutas och andra smaksättningar också kan läggas till.

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1/2 msk bakpulver
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk
1 ägg

Antal scones: 3 stora kakor, 12 st bitar
Pris per bit: 1-1,50 kr
  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Blanda i smöret. Det är oftast enklast att arbeta in det med händerna.
  3. Blanda i mjölk och ägg.
  4. Forma till 3 kakor på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt vila i 20 minuter.
  6. Grädda på 225 grader i 12-15 minuter.

Smaksättningar att prova

Kokos
Kanel
Brynt smör

Prova även att förändra texturen på brödet genom att blanda i:
Linfrö
Solrosfrö
Havregryn
Ytterligare ägg