Experimentdag med kolarecept för att hitta den perfekta ingefärskolan.

Socker smälter vid ca 130 grader. Vid 150-200 grader sker karamelliseringen.

Försök 1

1 dl socker
1 dl sirap

Koka till 136 grader utan att röra.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 1 msk tapiokamjöl och en msk riven ingefära
Rör ca 5 minuter så att allt blandas ordentligt.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Utvärdering: God smak! Ett uns mer ingefära skulle jag kunna lägga till utan att det blev allt för starkt. Dock inte tillräckligt fast i konsistensen för att forma bitar. Blank och lätt genomskinlig.

Försök 2

1 dl socker
1 dl sirap

Koka till 136 grader utan att röra.
Låt svalna till 120 grader.
Blanda i 2 msk tapiokamjöl och 1 msk riven ingefära.
Rör ca 5 minuter så att allt blandas ordentligt.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Utvärdering: God smak! Ett uns mer ingefära skulle jag kunna lägga till utan att det blev allt för starkt. Fast i konsistensen. Lite mjölig och helt ogenomskinlig. Ungefär som en hård smördegskaka men med viss seghet.

Försök 3

1 dl socker
1 dl sirap

Koka till 156 grader utan att röra.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 2 tsk tapiokamjöl och 1 msk riven ingefära.
Rör ca 5 minuter så att allt blandas ordentligt.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Utvärdering: Lätt bismak av sirap vilket inte var positivt. Lite mjölig, helt ogenomskinlig men inte lika hård som försök 2. Snarare lika kladdig som försök 1.

Försök 4 – Ingefära

1 1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk flytande glukos

Koka till 172 grader utan att röra.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 2 tsk tapiokamjöl och 1 msk riven ingefära.
Rör snabbt ihop smeten då den stelnar fort.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
Skeda upp ca en matsked och forma med tapiokamjölade fingrar till önskad form.

Utvärdering: Fin gulbrun färg. Lite genomskinlig. Troligen gör omrörning att kolan blir luftfylld och mindre genomskinlig.

Försök 5 – Lakrits

1 1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk flytande glukos

Koka till 169 grader utan att röra. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 15 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 2 tsk tapiokamjöl, 1 msk riven ingefära och 1 tsk lakritspulver.
Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
Skeda upp ca en matsked och forma med tapiokamjölade fingrar till önskad form.

Utvärdering:

Försök 6 – Jordnöt

1 1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk flytande glukos

Koka till 170 grader utan att röra. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 15 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 2 tsk tapiokamjöl, 1 msk riven ingefära och 2 msk hackade jordnötter.
Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
Skeda upp ca en matsked och forma med tapiokamjölade fingrar till önskad form.

Utvärdering:

Försök 7 – Passionsfrukt

Viktigt att blanda sockret, glukosen och sirapen ordentligt innan värmning. Koka till 171 grader utan att röra. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 15 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 2 tsk tapiokamjöl, 1 msk riven ingefära och 2 msk passerad passionsfrukt (ca 2 st).
Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
Skeda upp ca en matsked och forma med tapiokamjölade fingrar till önskad form.
Om kolorna ligger mot varandra kladdar de lätt ihop så det är bra att ha rikligt med tapiokamjöl runt dem. Rör gärna runt dem då och då under torkningen.
Borsta av större delen av mjölet innan de förpackas individuellt.

Utvärdering: Mycket god smak! Denna smet var så lös pga den extra vätskan som passionsfrukten tillförde att den hade gått att hälla i formar. Efter ett dygn var kolan fortfarande väldigt kladdig och rinnig. Jag prövade att arbeta in mer tapiokamjöl för en fastare konsistens. Kolan blev då matt, blek och ogenomskinlig. Prövade även att torka ur en del av vätskan i ugn på ca 50 grader i tre timmar.

Försök 8 – Hallon

1 1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk flytande glukos

Passera färska eller frysta hallon genom en sil för att få bort kärnorna. Koka på svag värme för att få bort vätska. När hallonen blivit till en pasta är de klara.
Blanda sockret, glukosen och sirapen ordentligt innan värmning.
Koka till 174 grader utan att röra. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 15 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
Låt svalna till ca 120 grader.
Blanda i 2 tsk tapiokamjöl, 1 msk riven ingefära och 1 msk hallonreduktion.
Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
Skeda upp ca en matsked och forma med tapiokamjölade fingrar till önskad form.
Om kolorna ligger mot varandra kladdar de lätt ihop så det är bra att ha rikligt med tapiokamjöl runt dem. Rör gärna runt dem då och då under torkningen.
Borsta av större delen av mjölet innan de förpackas individuellt.

Försök 9 – Kardemumma

169 grader

1 tsk kardemumma

Försök 10 – Citron

167 grader

1 msk hackad citroncest

Försök 11 – Mango

Add

Försök XX – Kaffe